onsdag 12. oktober 2011

Redoksreaksoner - Brenning av magnesium

I timen i dag fikk vi en oppgave som gikk ut på å brenne magnesium. Denne oppgaven kan du også finne foklart i bka naturfag 3, side 183 -184.


Hypotese
Slik så det ut da det brant.
Når magnesiumen brennes gjøres den om til gass.
Slik så det ut da det var brent.

Det som skjedde:

Da jeg satte fyr på magnesiumet som er en type salt ble det utviklet mye røyk og et sterkt lys som jeg ikke skulle se dirkete på, men ingen gass. Det som skjedde var at magnesiumet (2Mg) reagerte med oksygen (O2) og skapte et stoff som heter magnesiumoksid (2MgO), dette stoffet er hvit og krittaktig. En slik reaksjon som dette kalles en redoksreaksjon, en redoksreaksjon er en reaksjon der det foregår en elektronoverføring og denne typen reaksjon er den mest vanlige. Under en redoksreaksjon blir et stoff oksydert og ett redusert.

Det som skjer i dette forsøket er at magnesiumet gir fra seg elektroner og blir positivt ladet, altså blir det oksydert. Samtidig som oksygenet blir negativt fordi det tar opp elektroner, da blir oksygenet redusert. En slik redoksreaksjon kalles en forbrenningsreaksjon, en forbrenningsreaksjon er når et stoff reagerer med oksygen og det frigjøres energi. Det er tre betingelser for at det skal kunne brenne:
1. Brennbart stoff (i dette tilfellet magnesium)
2. Oksygen (eller at annet stoff som kan holde forbrenningen i gang)
3. Tenntempratur (i dette tilfellet skapt av ligheteren)


Dette er reaksjonslikningen for forsøket:  
2Mg (magnesium) + O2 (oksygen) = 2MgO

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar