onsdag 19. oktober 2011

Galvanisk element

I timen i dag fikk vi oppgaven om å lage et Galvanisk element. Denne øvelsen står også forklart i boka Naturfag 3 - kapittel 6 mobile energikilder, side 187.

Eksperimentet
Utstyrsliste:
2 begergalss
Kobberstrimmel
Sinkstrimmel
2 ledninger
Voltmeter
Trekkpapir (kaffefilter)
Kobbersulfatløsning
Sinksulfatløsning
Kaliumnitratløsning

Dette gjorde vi:
Vi lagde først de ulike løsningene. Så satte vi kobberstrimelen i kobbersulfatløsningen som utgjør en halvcelle, og  sinkstrimelen i sinksulftløsningen som utgjør en annen halvscelle. Deretter tok vi å koblet ledninger fra de 2 strimlene og til voltmeteret. Ledingene skaper en lukket krets samtidig som de er med på å måle energien som skapes. Vi la så kaffefilteret som var dyppet i kaliumløsningen som fungerte som en bro fra det ene begerglasset til det andre. Denne broen blir fagelig kalt en saltbro fordi kaffefileteret om vi brukte di dette tilfellet var dyppet i en saltløsning som kan lede elektrisk strøm, men denne broen lar allikevel ikke de to halcellene (sink- og kobberløsningene) blande seg. Saltbroen kan også kalles en elektrolytt, en enekl beskrivelse på elektrolytt er;  en løsning som har løst elektroner i seg. Denne broen kan du se på bildet over. Nå kunne vi måle av på voltmeteret, vi fikk utslaget 1V. Vi forsøkte å øke konsetrasjonen både i sink- og kobbersulfatløsningen for å se om vi kunne få et større utslag, men dette hadde ingen effekt. Lyspøren ville ikke lyse fordi vi sansynligvis ikke hadde nok volt. Et galvanisk element kan egentlig ha en spenning mellom polene på opp til 1.1V.
Det vi nå har laget er et galvansisk element, også kalt en Daniellcelle. Navnet har Daniellecellen fått fra J. F. Daniell som fant opp den aller første daniellecellen.

Hvilken vei går ekeltronene i kretsen:
Elektronene blir ledet gjennom ledningene fra sink som er ladet med - til kobber som er ladet med +. Før elektronene bruker saltbroa for å komme tilbake igjen til sink, det er da det skapes strøm og en slutta krets.

Reaksjonslikninger:
Dette er reaksjonslikningen til sink polen, altså den negative: Zn -> Zn2 + 2e
Dette er reaksjonslikningen til kobber polen, altså den possitive: Cu2 + 2e -> Cu

1 kommentar:

  1. Feil reaksjonslikning, det er:
    Zn (s) -> Zn^2+ (aq) + 2e^-
    Cu^2+ +2e^- - Cu (s)

    SvarSlett